Miközben egyre többet beszélnek mostanában az Internet marketing fontosságáról, sorra jelennek meg az olyan web-lapok, amelyek hibáikat, hiányosságaikat, valószinűleg a készítők (webmesterek) és a megrendelők közötti kommunikációs problémáknak köszönhetik. Ha valakinek nincs kialakult elképzelése egy-egy web-lap formájával, tartalmával kapcsolatban, itt ötleteket, tanácsokat találhat arról, hogy mit tartalmazhat egy web-lap, hogyan, és kivel lehet megterveztetni, elkészíttetni, stb.

Tehát:
HOGYAN RENDELJÜNK WEB-LAPOT?


AZÉRT A NÉHÁNY INTERNETEZŐÉRT?

Ha értékesíteni szeretne valamit, vagy szolgáltatást nyújt, gondoljon arra, hogy Magyarországon jelenleg lehet, hogy még nem mindenkinek van Internet hozzáférése, de (a munkahelyi és iskolai internetezőkön kívül) elsőként a azoknak volt lehetőségük, akik ezt meg tudták fizetni. Ez a kör a számítógépek árzuhanása következtében rohamosan bővül.

Elképzelhető, hogy a lakosság mondjuk 10%-ának van Internet hozzáférése, de lehet, hogy ez a tíz százalék az Ön potenciális vásárlói (megrendelői) körének 90%-a.


IGEN, DE HOGYAN FOGNAK RÁMTALÁLNI EBBEN A DZSUNGELBEN?

Ahhoz, hogy ne csak azok találják meg a WEB-lapot, akik a címet Öntől megtudják, hanem azok is, akik sohasem hallottak a web-lapról, a lapot regisztrálni (bejegyeztetni) kell a legnépszerűbb keresőprogramokban és tematikus listákon.

Ezek után nem kell aggódni: egy gyakorlottabb WEB-szörföző percek alatt megtalálja azokat az oldalakat, amelyek az őt érdeklő információkat tartalmazzák (mondjuk, ha azt szeretnénk, hogy a kevésbé gyakorlott szörfözők, és azok is megtalálják, akik nem keresték, akkor reklámozni kell a web-lapot).


REKLÁMOZD A WEB-LAPOD!

Ha nem szeretnénk. hogy csak azok látogassanak el web-lapunkra, akik tőlünk, barátainktól vagy a keresők találatai alapján találtak el hozzánk, ismertté kell tenni lapunkat szélesebb körben is.

INGYEN INTERNET REKLÁM WEB-lapunk reklámját el kell helyeznünk más, hasonló témakörben mozgó, vagy már ismert, nagy látogatottságú oldalakon. Ez lehet kölcsönös baráti szolgáltatás (link csere), de be lehet lépni egy link exchange "klubba" is, ahol a WEB-lapok kölcsönösen egymást reklámozzák. Ennek a módszernek hátránya az (olykor) renkívül alacsony hatásfok.

FIZETETT INTERNET REKLÁM lehetőségek:

  • reklámcégen keresztül: (kb. 4-9 Ft/hirdetés)
  • szponzorálhatunk közvetlenül egy-egy általunk kivalasztott WEB-lapot. Ebben az esetben:
    • vagy előre ki kell kötni, hogy az összegért melyik oldal melyik részén, mekkora meretben, mennyi ideig stb. jelenik meg a reklámunk
    • vagy meg lehet egyezni a teljes WEB-lap összes reklámozásra alkalmas felületében.

Megbízhatóbbnak tartom azokat a reklám-konstrukciókat, ahol a hirdető ellenőrizni is képes a kampány pillanatnyi állását.


Általános megjegyzések:

A WEB-es anyagoknál minden esetben a fontosak a könnyű kezelhetőség (a logikai felépítése áttekinthető legyen), a böngésző függetlenség (Netscape Navigator, Internet Explorer, Opera, stb.), a nyelvfüggetlenség (tehát pl. kizárólag angol nyelvű programokkal telepített számítógéppel is hiba nélkül olvasni lehessen az oldalakat), és a gyors letölthetőség (telefonos modem esetében ne kelljen hosszú perceket várni egy-egy oldal megjelenésére).


| | webmester.net főbejárat | | E-mail: webmester@webmester.net | |